Alternatieven gevonden in Delft

Kolencentrales

CE in Delft vindt alternatieven voor de bijstook van biomassa

De CE van Delft heeft een onderzoek gepubliceerd. Het doel ervan is om aan te tonen dat een alternatief voor biomassa bijstoken interessanter is dan het blijven subsidiƫren van biomassa. In 2023 moeten aan 16% duurzame energie produceren. Minister Kamp heeft gesteld dat als de subsidie niet door gaat, deze doelstelling erg in gevaar komt. Natuurlijk klopt dit wel, want als je het alleen afkapt gebeurd er ook niets, maar er zijn alternatieven te vinden. Volgens het CE Delft kan er ook 600 miljoen euro bespaard worden. Aangezien de Tweede Kamer de kolencentrales wil sluiten, mits er alternatieven zijn.

Andere keuzes

Welke opties zijn er dan? Nou, bijvoorbeeld een kolencentrale totaal ombouwen naar een biomassacentrale. Dit zal in totaal een rekening hebben van rond de 900 miljoen euro. In plaats van bijstook, is dit een volledig centrale die op biomassa brand. Het nadeel is gelijk, dat er minder banen bijkomen en dat het een duurder alternatief is. Een andere optie is om een gedeelte van die subsidie steken in verduurzaming van huizen, de samenleving en de warmte markt. Daarnaast met een windpark en een beetje zonne-energie is dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als met het bijstoken van biomassa. Dit bespaard die 600 miljoen euro, levert zeker 10.000 banen op (in vergelijking met 3000 voor de biomassa) en ziet er dus als een aantrekkelijk alternatief.

Berekeningen kloppen, maar uitvoerbaarheid…

Kolencentrale Een nadeel is wel dat een extra windmolenpark niet realistisch is. Er is nu al genoeg gedoe over de huidige plannen van de Wind op Zee. Een extra windmolen park realiseren wordt dan opeens erg onrealistisch. Kamp mag de kolencentrales pas sluiten als er betere alternatieven gevonden zijn en kunnen worden toegepast. De biomassa bijstook is nu bijna een middel geworden om de vervuilende kolencentrales open te houden. Een woordvoerder van Minister Kamp geeft te kennen dat de bevindingen van het CE van Delft ontvangen en bestudeerd is door de Minister.